Psoriasis er en autoimmun sykdom som gir røde, flassende hudflekker som noen ganger klør. Sykdommen er vanlig, 2–3 % av befolkningen rammes, og den blir vanligere jo eldre man blir og kan også debutere i høy alder.

Sykdommen kommer i utbrudd og forårsakes av en inflammasjon i de øverste hudlagene. For de fleste kan plagene lindres, men for enkelte kan problemene bli så omfattende at det går ut over det sosiale livet.

Risikoen for å få sykdommen øker dersom andre i familien har psoriasis. Selv om sykdommen er arvelig, kreves det ofte også at noe utløser den, for eksempel forskjellige typer infeksjoner, legemidler eller psykisk stress.

 

 

Symptomer

Psoriasis kan se ut på mange forskjellige måter og ha svært varierende utbredelse. Sykdommen forekommer ofte på albuer og knær. Andre vanlige steder er hodebunnen, nedre del av ryggen og fremsiden av leggene. Dessuten forekommer psoriasis som kraftig flassende flekker i hodebunn, øreganger, navle og underliv.

Ved psoriasis får huden sølvhvitt flass som ofte danner tykkere skorper av flass. Flassingen oppstår fordi hudcellene til en psoriasispasient fornyes i et langt raskere tempo enn hos friske personer. Hos en frisk person fornyes overhuden på 4–6 uker, ved psoriasis kan det gå på noen dager. Huden fornyes så raskt at den ikke rekker å avstøtes i jevn takt og i små mengder.

 

 

Behandling

Ved alle former for psoriasis er det viktig at pasienten forstår sin egen sykdom. La gjerne pasienten være med og bestemme sin egen behandling for å gjøre det lettere å følge den.

Ved mild psoriasis pleier det å hjelpe med sol og bad i saltvann, dette passer også godt ved utbredt psoriasis.

Bruk Ovixan 0,1 % krem for å dempe eventuelle inflammasjoner. Ovixan 0,1 % krem kan kan brukes ved alle typer psoriasis, men ikke rundt øyne og genitalier og ikke lenger enn 3 uker. Husk at Ovixan 0,1 % krem ikke skal brukes på mer enn 20 % av pasientens kroppsoverflate.

   

 

Livstidsrisiko for å få psoriasis

psoriasis

 

 

Diagnose

Vanlige tegn på psoriasis er at pasienten:

  • får røde, flassende, symmetriske flekker på forskjellige deler av kroppen
  • blir rød i hudfolder, for eksempel lyske og armhuler
  • får små groper i neglene
  • kjennetegnes av plakk

 

For å se hvordan huden ser ut under utslettene kan man skrape lett på utslettet for å løsne flasset. Hvis pasienten har psoriasis, er overflaten der flasset har vært lyst rødaktig, og noen ganger ses også små, punktformede blødninger.

galenica GALENICA AB | MEDEON SCIENCE PARK | SE 205 12 MALMÖ

JOBBER DU I HELSEVESENET?